5 Nisan 2018 Perşembe

That sugar film (2014)

That Sugar Film, 2014 yapımı ve şeker diyetiyle alakalı bir belgesel. Avustralya yapımı bu belgeselde, bir adamın şeker diyetiyle aldığı şekerlerin ve kalorilerin doktor kontrolünde bir analizi yapılıyor. 
"Avustralya Sinema ve Televizyon Sanatları Akademisi En İyi Belgesel Ödülü" de alan belgesel, Damon Gameau'nun iki ay boyunca her gün aldığı kalorilere ek olarak 40 çay kaşığı şeker tüketmesi üzerine kurulu bir yapıt. Damon Gameau, iki ay boyunca her gün 40 çay kaşığı şekere denk gelecek şekilde besleniyor ve bu durum diyetisyen, iç hastalıkları uzmanı, dişçi ve çeşitli diğer doktorlar tarafından inceleniyor.
That Sugar Film, size bu kadar çok şeker alımının insan vücudunu ne hale soktuğunu detaylıca anlatan ve sizi şekerden soğutan bir belgesel. Aslında sizi şekerden soğutmaya çalışmıyor, şekerin vücutta yarattığı etkiyi hem animasyonlarla hem de bilimsel anlatılarla, verilere dayanarak öyle bir anlatıyor ki isteseniz de istemeseniz de şekerden tiksiniyorsunuz. Tabi burada kastedilen şeker, yapay şeker: Pastada, börekte, tatlıda, paketlenmiş ürünlerde, fast food'larda bulunan şeker.
Ayrıca bu belgesel, şekerin etkilerini gözler önüne sermenin dışında gıda firmalarının sizi nasıl şekere mecbur ettiğini ve bağımlı kıldığını da çeşitli örneklerle anlatıyor.
Çok fazla şeker tüketiyorsanız kesinlikle izlemeniz gereken bir belgesel diyebilirim. Tabii şeker tüketimi de her şeyde olduğu gibi, kişisel bir karar ancak bilgilenmeniz ve bir şeylerin farkına varabilmenizi sağlayacak önemli bir yapıt.
Dikkat ettiyseniz belgeseselin içeriği dışında kalan şeylere değinmedim. Kaldı ki bu belgesel estetik bir kaygı gözetilmeden çekilmiş. Ancak bir şeyler söylemem gerekirse; ışığından, çekimine, sesinden rengine kadar her şey zayıftı belgeselde. Animasyonlarla desteklenerek güzel bir iş yapılmış olsa da teknik açıdan çok yetersiz bir belgeseldi.
Bana sorarsanız teknik detaylara takılmadan, sadece konusu ve işlenişi nedeniyle izlemeniz gereken, size bir şeyler katabilecek bir yapıt. 

Benzer Yayınlar

That sugar film (2014)
4/ 5
Oleh

Abone Olun

Yazılarımızı beğeniyor musunuz?Abone Olun Yazılarımı Kaçırmayın.