23 Nisan 2018 Pazartesi

John Wick: Chapter 1 (2014)

     John Wick, Amerikan yapımı bir dram/aksiyon filmi. Fillmin başrolünde Matrix'den de tanıdığımız Keanu Reeves var. Filmin yönetmenliğini ise V For Vendetta'daki sesleriyle tanıdığımız Chad Stahelski ve David Leitch yapmış.
     Evlendiği için tetikçiliği bırakan bir adamın antika arabasının çalınması ve ölen karısından hediye olarak kendisine bırakılan köpeğinin öldürülmesiyle başlayan olayları anlatan John Wick, klasik suikast filmlerinden biri gibi görünse de öyle denmesi haksızlık olur.
     John Wick, arka plan hikâyesi nedeniyle diğer suikast filmlerinden ayrılıyor. Filmin başında “adamın sevdiği biri ölür ve adam suç dünyasına döner” diyecekken, aslında işin öyle olmadığını anlıyorsunuz. Karakterimiz Wick, eşi için değil, eşinden geriye kalan köpeği ve arabasının intikamı için suça dönüyor. Yine de “bu da aynı kapıya çıkmıyor mu?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Cevaplayayım: çıkmıyor. Bu durum hem filmin hikâyesine sıradışılık katıyor hem de size verdiği dramatik duygu nedeniyle “vay be! Aşka bak…” demenize sebep oluyor.

      Tüm bunların dışında, hikaye devam ettikçe olayların bir intikam üzerine indirgenemeyeceğini ve kolay kolay çözülemeyeceğini fark ediyorsunuz. İş dönüp dolaşıp “Continental Hotel”e çıkıyor. Continental Hotel için kiralık katillerin ve mafyanın iş konuştuğu, buluştuğu ve kendi içinde örgütsel bir işleyişi olan bir şirket ve oteller zinciri denebilir. Bu otelin hikâyesi de serinin ikinci filminde daha da derinleşiyor. Tabii ikinci filmin eleştirisini daha sonra paylaşacağım…
     Filmin teknik yapısını konuşacak olursak,  dövüş sahneleri Jason Statham’dan alışık olduğumuz gibi bir yapıya sahip olsa da mekânlar ve ışık kullanımı nedeniyle kendine bir tarz yaratmış, ayrıca yapmacıklıktan uzak –ki bu benim için çok önemli- bir tarz bu. Bunda Keanu Reeves’in kalitesini göz ardı etmek ayıptır tabii. Kaldı ki adam dublör kullanmamış filmde.
     Şimdilik, başta sıkıcı gelen bir senaryonun sonunda sizi şaşırtan farklı şeylerin beklediğini söylemekle yetineceğim. Genel olarak kaliteli bir iş ama keşke biraz daha iyi bir başlangıç yapabilseymiş.  Bu nedenle, ikinci filmin daha iyi bir durum üzerine kurulduğu kanısındayım ancak onu daha sonra paylaşacağım…
     Genel hatlarıyla güzel bulduğum bu filmi sıkılmadan izleyebilirsiniz!
     Film dolu günler!


Benzer Yayınlar

John Wick: Chapter 1 (2014)
4/ 5
Oleh

Abone Olun

Yazılarımızı beğeniyor musunuz?Abone Olun Yazılarımı Kaçırmayın.