23 Mart 2018 Cuma

Son Şans (2015)

     Son şans ya da orijinal adıyla Southpaw, başrolünde Jake Gyllenhaal, Rachel McAdams ve Forest Whitaker'ın yer'aldığı 2015 yapımı bir film. Filmde Billy Hope adında Amerikan bir boksörün hayatı anlatılıyor. 
      Yazıya böyle başladığıma bakmayın, bu filmin diğer sıradan boks filmlerinden önemli bir farkı var. Kanımca bu fark, filmin senaryosu. Kurt Setter'in kaleme aldığı bu senaryonun diğerlerinden farkı alelade bir kaybetme-kazanma öyküsünün olmaması. Billy Hope, başarılı ve zengin bir boksör olarak hayatına devam ederken karısı Maureen'in ölümüyle birlikte depresif bir insana dönüşüyor. Hope'un yaptıkları yüzünden kızı Leila'nın velayeti de elinden alınıyor. Kızının velayetinin de elinden alınmasıyla birlikte Hope yalnız, parasız ve kötü alışkanlık edinmiş, yenik bir boksör haline geliyor. Kendisiyle yaşadığı yüzleşmenin ardından da kızının velayetini almak için eski hayatını kazanmaya çalışıyor.
      Filmin can alıcı noktası, Hope'un yaşadıklarının birçok kişinin yaşantısına dokunuyor oluşu. Bir şeyleri kaybetmenin ve yeniden kazanma çabasının anlatıldığı kaliteli bir film diyebilirim. Filmde yapılan en iyi iş ise bu kazanma çabasının gerçekçi bir yapıda, sıradan bir kurgudan daha uzak işlenmiş olmasıydı. Filmin sonlarına doğru kendinizle ilgili bir şeyleri filmin paralelinde  düşünmeye başlayıp aynı gücü kendinizde bulabiliyorsunuz. Film, sıradan bir başarı hikayesinden ziyade, bu kadar dramın içinde yine de insanın elinden bir şeylerin gelebileceğini gösteriyor, hatta hissettiriyor.
     Filmin tek kötü yönü de yine senaryo ile ilgili. Kurgusu bu kadar güzel olan bir filmin senaryosunda o kadar çok olayın sonucu havada kalıyor ki filmin etkisinde kalsanız da kafanızdaki soru işaretlerini bir türlü cevaplandıramıyorsunuz. Böyle iyi bir işte böyle bariz hatalar nasıl yapılmış, nasıl bu kadar yüzeysel değinmelere gidilmiş bilmiyorum.
     Her şeye rağmen, vakti olanların çok da büyük beklentilere girmeden izleyebileceği, izlerse iyi şeyler kapacağı güzel bir film. 
Film dolu günler! 

Benzer Yayınlar

Son Şans (2015)
4/ 5
Oleh

Abone Olun

Yazılarımızı beğeniyor musunuz?Abone Olun Yazılarımı Kaçırmayın.