23 Mayıs 2018 Çarşamba

Tatlı Para (2010)

Tatlı Para

     Tatlı Para ya da orijinal adıyla "Cash", başrollerinde "Yüzüklerin Efendisi"nden tandıığımız Sean Bean, Marvel'in "Thor" serisinden tanıdğımız Chris Hemsworth ve "Agent Carter"dan tanıdğımız Victoria Profeta'nın olduğu 2010 yapımı bir aksiyon filmi.
     Hikaye olarak farklı gelen ve kendini merakla izlettiren bu filmin konusu, birçok Amerikan tarzındaki gibi tesadüflere ve şanssızlıklara dayalı olayların yaşanması ve bu olayların da yine birbirinden komik, birbirinden aksiyonlu başka olaylara neden olması üzerine kurulu. Böyle olmasına böyle ancak "kendini izlettiriyor" dememin de bir sebebi var. Bu filmde diğer tesadüflere benzemeyen şey şu: Hikayesi ve kurgusu açısından diğer klasik suçlu filmlerine hiç benzemiyor.
     Filmin konusuna değinmek gerekirse, Sam ve Leslie, deyimi yerindeyse uçan kuşa borcu olan, bunları ödemekte güçlük çeken ancak birbirlerini çok seven bir çift. Bu çift bir gün yolda arabasıyla seyir halinde gidiyor. -Buraya kadar her şey normal- Sam ve Leslie bir anda banka soymuş bir çete ile polis kovalamacasının ortasında kalıyor. Bu hırsızlar, polise yakalanacaklarını anlayınca içi para dolu çantayı Sam ve Leslie'nin arabasına atıyor ve kayboluyorlar. Sam ve Leslie ise bu paranın ellerinde kaldığını düşünerek parayı harcamaya başlıyorlar: Borçlarını ödüyor, eve yeni eşyalar alıyor ve lüks mekanlarda yiyip içiyorlar. Ancak unuttukları bir şey var: Hırsızlar paranın peşine düşecekler... 
      Sam ve Leslie paraları harcarken hırsızlardan bir tanesi -ağabey/kardeşlerden bir tanesi- yakalanıyor ve hepse atılıyor. Kardeşi ise bankadan çaldıkları ancak birilerinin arabasının arkasına attıkları paranın peşine düşüyor. Tabii ki hırsız Pyke onları buluyor ve asıl aksiyon bundan sonra başlıyor... Sam ve Leslie, Pyke ile bir anlaşma yapıyor: Birlikte hırsızlık yapacaklar ve paranın harcadıkları kısmıyla birlikte parayı Pyke'e verecekler... Bu üçlü birlikte küçük dükkanlar soyuyorlar ve adları, fotoğrafları her yerde görülüyor... Soygunlar devam ettikçe olaylar da gelişiyor...
     Açıkçası ben bu filmi izlemeye başladığımda basit, sıradan bir Amerikan aksiyon-komedi filmi sanmıştım ancak film bittiğinde filmin alt metnini çözebildim: Bu film aslında sıradan komedi yapmıyor, insanın para hırsının ona ne yanlışlar yaptırabileceğini, gücü elde etmenin kişiyi nasıl ve ne kadar değiştirebileceğini gösteriyor.
     Her zaman olduğu gibi sonunu söylemeyeceğim ama sonunda sizi şaşırttığını hatta konuyu biraz da havada bıraktığını söyleyebilirim. Sanki Tatlı Para'nın ikinci filmini çekmek istercesine bir sonu vardı. Yani, öyle hissettiriyordu diyebilirim. Ancak şu da bir gerçek, sekiz yıl geçmiş ama çekmemişler.
     Bu kadroyla daha iyi bir iş çıkabilir miydi? Bence çıkardı...   Bazı mantık hatalarını ve konunun havada kalışını göze alır ve sinirlenmem derseniz, izlenebilecek keyifli bir film.
     Film dolu günler!

Benzer Yayınlar

Tatlı Para (2010)
4/ 5
Oleh

Abone Olun

Yazılarımızı beğeniyor musunuz?Abone Olun Yazılarımı Kaçırmayın.