25 Şubat 2018 Pazar

Paramparça (2017)


     Paramparça, In the Fade ya da orijinal adıyla Aus Dem Nichts, 75. Altın Küre Ödülleri'nde Yönetmen Fatih Akın'a "Yabancı Dilde En İyi Film" ödülünü, Cannes'da ise Diane Kruger'a "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü kazandıran film...
     Paramparça için Fatih Akın'ın en iyi filmi denemez ama güzel kurgulandığı ve iyi bir mesaj içerdiği söylenebilir. Özellikle son birkaç filminde Fatih Akın'ın kendine özgü çizgisinin dışında kalmasının izleyicilerden oldukça fazla olumsuz eleştiri aldığı düşünüldüğünde Paramparça'nın izleyiciyi kazanabilecek bir yapısı ve konusu var.
     Filmde, Katja'nın eşi Nuri'yi ve oğlunu bir patlamada kaybedişinin ardından yaşananlar konu alınıyor. Türkiye, Almanya ve Neo-Nazi'ye değiniliyor.


Üç parça: Paramparça 

     Senaryosunu Fatih Akın ve Hark Bohm'un birlikte kaleme aldığı film, kendi içinde üç parçaya ayrılıyor. Birinci parça, Katja'nın(Diane Kruger), Katja'nın kocasının(Numan Acar) ve oğlunun tanıtıldığı, anlatıldığı ve asıl olayları başlatan patlamanın da gerçekleştiği parça. Bu parça, içerdiği dram ve gerçekçi yapısı nedeniyle sizi yer yer bunaltsa da bunun kasten yapıldığı söylenebilir. İkinci parça için ise olayların geliştiği, sürükleyici mahkeme sahnelerinin bulunduğu kısım denebilir. Bu sahneler uzun olsa da izleyiciyi ekrana bağlayan kısım burası. Ayrıca, dialoglar oldukça başarılı.Yer yer kendinizi bir satrancın içinde hissedebilirsiniz. Üçüncü kısım ise Katja'nın başına gelenlerle yüzleşmesini anlatıyor, sizi şaşırtıyor.

     Fatih Akın'ın yeteneğini ve Diane Kruger'in oyunculuğunu hesaba katmamış olsak bu üç bölüm için özetle; serim, düğüm, çözüm denebilirdi ama bunları da hesaba katınca, işi buna indirgemek de haksızlık olur.
     Film senaryo, oyunculuk, müzik ve ışık bakımdan oldukça kaliteli olmasına karşın bazı sahnelerin varlığı "Bu gerekli miydi?" diye sormanıza sebep oluyor. Film, tüm bunların dışında, izleyiciye göndermeleriyle de dikkat çekiyor, sizi düşünmeye sevk ediyor.
     Paramparça için özetle: ortalamanın üzerinde, iyi bir dram filmi denebilir.
Film başlıyor...

Film başlıyor...


     Merhaba sevgili okur,

     Size bu blogun amacını anlatarak yayına başlamak istiyorum. Gazetelerde, dergilerde, internet sitelerinde, bloglarda benzer içerikte çok fazla film eleştirisi görüyorsunuz, bunun farkındayım. İşte tam bu nedenledir ki bu blogun amacı, film eleştirilerine farklı bakış açılarıyla özgün içerik ve kalite sağlayarak bu işe bir standart getirebilmek. Diğer bir değişle; film eleştirilerinde fark yaratıp akılda kalmak.

     Birileriyle sohbet ederken konu film eleştirilerine geldiğinde "filmelestirenadam"dan bahsetmenizi sağlayabilecek kadar iyi olursam ne mutlu bana...
     "filmelestirenadam"ın sayfasına hoşgeldiniz! Film dolu günler!